כפי שניתן לראות, שיפוץ בית משותף הוא תהליך משמעותי הכולל מגוון שיקולים שנוגעים לכלל הדיירים במבנה. בתים משותפים זקוקים לשיפוץ מפעם לפעם, בין אם למטרות תחזוקה ובין אם לשיפור המראה והנוחות. כל בית, ובמיוחד בניינים ישנים, עלול להיפגע מהזמן ומפגעי מזג האוויר, מה שמצריך טיפול במערכות שונות, כמו למשל: מערכות האינסטלציה, החשמל, האיטום והצבע. דיירים רבים מתלבטים מתי כדאי לבצע שיפוץ ומה תפקידו של ועד הבית בתהליך, במיוחד כשמדובר במבנה שניזוק. בנוסף, נשאלת השאלה האם חברת הביטוח יכולה לממן את השיפוץ במקרה של נזק שנגרם לבניין. לכן, במידה ואתם ממלאים את תפקיד ועד הבית וצריכים להתמודד עם תהליך מורכב כמו שיפוץ הבניין, עליכם לדעת כמה דברים מראש. ראשית, האם יש לכם ביטוח בניין משותף? ושנית, כדאי יהיה להכין תוכנית מפורטת כמה שיותר של השיפוץ הדרוש. על ידי פעולות כאלה תוכלו לעשות את הדברים בצורה מהירה ומדויקת יותר, מה שגם יוביל לשביעות רצון הדיירים.
מתי עושים שיפוץ כזה?
בניגוד למה שהרבה פעמים אנשים חושבים, שיפוץ בית משותף זה לא עניין פשוט ולא תמיד קל להחליט מתי כדאי להיכנס לפרויקט מורכב שכזה. ניתן לראות שהרבה פעמים ההחלטה לשפץ בית משותף מומלצת כאשר מזהים תקלות בתשתיות שמקשות על החיים בבניין או כאשר יש רצון לשדרג את המראה החיצוני של המבנה. לשיפוץ כזה יכולים להיות יתרונות רבים, כמו למשל:
- שיפור איכות החיים של הדיירים
- העלאת ערך הדירות
- מניעת בעיות שעלולות להחמיר עם הזמן
בתים ישנים דורשים תשומת לב מיוחדת, מכיוון שהזמן גורם לבלאי טבעי שפוגע במערכות שונות בבניין, כמו אינסטלציה, איטום, מדרגות וחיפוי קירות חיצוניים. כשקיימות בעיות בטיחות או אי נוחות משמעותית, שיפוץ הבית אינו מותרות אלא הכרח. אם לא תתחזקו את הבניין כמו שצריך על ידי שיפוצים שונים שתעשו בו, הוא עלול לספוג פגיעות רבות. למשל: הרבה פעמים מצב של הצפת מים בבניין נובע מתחזוקה לקויה ולכן, אם על ידי שיפוץ אפשר יהיה להימנע מבעיות כאלה, מובן שזה כדאי.
תפקידו של הוועד בתהליך של שיפוץ בית משותף
אי אפשר לדבר על שיפוץ בית משותף ולא להזכיר את תפקידו של ועד הבית. למעשה, ועד הבית ממלא תפקיד מרכזי בכל הנוגע לשיפוץ של הבית המשותף. הוועד נדרש לפעול לתיאום בין הדיירים, לאסוף את הכספים הנדרשים ולהחליט על האופן שבו יבוצעו השיפוצים. כשמתחילים פרויקט שיפוץ כזה, הוועד אחראי לאתר קבלנים וספקים מתאימים, לקבל הצעות מחיר ולעקוב אחר התקדמות העבודה. לכן ניתן לומר שהאתגר של ניהול בתים משותפים, ובמיוחד בעת שיפוץ, הוא לא באמת כל כך פשוט כפי שרבים נוטים לחשוב. חשוב שהוועד יתאם עם כל הדיירים ויבטיח שקיים תקציב מסודר המאפשר לעמוד בכל ההוצאות. תיאום זה חיוני למניעת מחלוקות ולשמירה על השקיפות בתהליך, כך שכל דייר יוכל לדעת לאן מנותבים הכספים ואילו עבודות מתבצעות. במקרה שבו השיפוץ מתבצע כתוצאה מנזק שנגרם לבניין, כמו נזקי מזג אוויר, שריפה או רעידת אדמה, קיימות אפשרויות למימון השיפוץ באמצעות הביטוח. זה נכון במיוחד אם יש לכם ביטוח רעידת אדמה בית משותף. חשוב לציין שוועדי בתים לרוב מבטחים את הבניין בביטוח בית משותף, המכסה נזקים למבנה עצמו, אך במקרים מסוימים עלולות להיות הגבלות לכיסוי הביטוחי. על ועד הבית לפנות לחברת הביטוח ולבדוק את תנאי הפוליסה כדי לדעת אם השיפוץ יכול להתבצע במימון הביטוח. במקרה של נזק כבד, יש לבצע הערכה מקצועית ולבקש מחברת הביטוח את המימון הנדרש לשיקום המבנה.
ההתנהלות מול חברת הביטוח
במידה ואכן מדובר על שיפוץ בית משותף בגלל נזק כלשהו, צריך גם להבין כיצד פונים אל חברת הביטוח ומה צריך להציג בפניה. פנייה לחברת הביטוח לשם קבלת מימון לשיפוץ נדרשת גם במקרה של נזקים שנגרמו לדירות פרטיות בבניין כתוצאה מהנזק הכללי. כל בעל דירה עשוי לפנות לביטוח האישי שלו כדי לקבל מענה לנזקים פנימיים, בעוד שהוועד מטפל בנזקים בחללים הציבוריים. לעיתים קרובות, התהליך מול חברת הביטוח עלול לקחת זמן, ולכן חשוב להתחיל את הפנייה בהקדם האפשרי ולהצטייד בכל המסמכים הרלוונטיים, כולל חוות דעת מקצועיות ותמונות המתעדות את הנזק.
החשיבות של הכנת תקציב מראש
שיפוץ בבית משותף יכול להיות הזדמנות לשדרג את המבנה ולבצע שיפורים נוספים במקביל לתיקון הנזקים. לדוגמה, ניתן לשקול שדרוג של המעלית, שיפוץ חדר המדרגות או התקנת מערכות אבטחה. הוועד והדיירים יכולים לנצל את התהליך כדי לשפר את סביבת המגורים, דבר שעשוי להעלות את ערך הדירות ולשפר את איכות החיים. במקרים אלו, כדאי לשקול לשלב עבודות נוספות במהלך השיפוץ וכך לחסוך בעלויות, מכיוון שחלק מהתשתיות יהיו כבר חשופות לעבודה.מה שכן, חשוב להבין שישנה חשיבות רבה לתכנון מדויק ותקצוב מראש של השיפוץ. פרויקט שיפוץ שלא מנוהל בצורה מסודרת עלול לחרוג מהתקציב ולהביא למתחים בין הדיירים. ועד הבית נדרש לוודא שיש תקציב מוגדר, שנמצא בתיאום עם כל הדיירים ושמנוהל בהתאם לצרכים וליכולות הכלכליות של כל אחד מהמשתתפים. במקרה הצורך, ניתן להיעזר ביועץ כלכלי או משפטן כדי ללוות את תהליך השיפוץ, כך שהכול יתבצע בהתאם לתקנות ולזכויות הדיירים.
איפה כדאי לעשות ביטוח שכולל גם שיפוצים בבניין?
זה ברור שאם אתם עושים שיפוץ בית משותף בגלל נזק שנגרם, תרצו להיות בטוחים שחברת הביטוח תממן את הדברים או לפחות חלק מהשיפוץ. לכן צריך ללכת צעד אחורה ולבדוק: איפה אתם רוצים לעשות ביטוח לבניין המשותף שלכם שיוכל לכלול גם שיפוצים במקרים מסוימים? כאן נכנסת לתמונה חברת building-ins, כי חברה זו מציעה אמינות וסיוע בכל עת לכל לקוח. זה לא משנה למה נגרם נזק לבניין שלכם או מה צריך להיות היקף השיפוץ. מה שבטוח זה שאם תהיו מבוטחים כאן תמיד תקבלו מענה מקצועי ועזרה לכל אורך הדרך.
שאלות ותשובות
-
מהם השלבים העיקריים בשיפוץ של בית משותף?
לרוב השלבים יהיו: תכנון, בחירת קבלן מבצע, השגת האישורים הרלוונטיים מהעירייה וגם מהדיירים ובסופו של דבר יגיע שלב הביצוע.
-
מי משלם על השיפוץ שעושים בבית משותף?
הוצאות השיפוץ מתחלקות בין הדיירים על פי חלקם ברכוש המשותף או בהתאם להסכמות שונות שנקבעות באספה הכללית של הבניין.
-
האם דרוש אישור מכל הדיירים בבניין לצורך ביצוע השיפוץ?
כן, לרוב יש לקבל את ההסכמה של כל הדיירים. עם זאת, בחלק מהמקרים מספיק רוב מסוים בלבד של דיירים – זה תלוי בסוג ובהיקף השיפוץ.
-
כמה זמן לוקח לעשות שיפוץ כזה?
זה תלוי, כמובן, בהיקף השיפוץ. ניתן לראות שלרוב מדובר על תקופה שנעה בין מספר שבועות לכמה חודשים.
הקראת המאמר לבעלי מוגבלויות: