כל ועד בית זקוק לביטוח הולם עבור המבנה המשותף, כזה שמגן על כל הדיירים וגם על הועד מפני תביעות, תשלומים מאוד גבוהים עבור תיקון נזקים שנגרמו לרכוש המשותף וכל היוצא בכך. כמעט בכל בניין משותף כיום יש מעלית, ולפיכך יש צורך גם בבחירת ביטוח מעלית בבית משותף. אז מה זה בדיוק הביטוח הזה, מוע חשוב כל-כך לעשות ביטוח מלכתחילה ומה עוד אתם צריכים לדעת על נושאים אלו? במאמר הבא, נסביר לכם כל מה שתצטרכו לדעת על ביטוחי בניינים משותפים, ביטוח מעלית בבית משותף וכל מה שביניהם.
למה צריך ביטוח עבור בניין משותף?
ובכן, ביטוח בניין משותף, שבתוכו גם נכלל כמובן ביטוח מעלית בבית משותף בראש ובראשונה נועד להגן על הדיירים. למעשה, ללא ביטוח – כל הרכוש המשותף אותו חולקים הדיירים (ועליו אחראי הועד בעצם) אינו מבוטח כלל, משמע במידה וקורה משהו ועד הבית הוא זה שאמור לשאת בהוצאות גבוהות מאוד, וכתוצאה מכך כל הדיירים אמורים להתחלק בתשלום. תחת ההגדרה של הרכוש המשותף נכללים כל המתקנים והשירותים המשותפים אותם חולקים כלל הדיירים במבנה, כמו המעלית, לובי הכניסה לבניין, פינת הישיבה בלובי, חדר המדרגות, הכניסה לחנייה, חדר הכושר בבניין וכדומה. לצורך הדוגמא, במידה ובניין אינו מבוטח אך חלילה גופי התאורה באחת הקומות נפלו ושברו – ועד הבית והדיירים הם אלו שאמורים לשאת בהוצאות התיקון או ההחלפה, ובמקרים מסוימים נזק לרכוש המשותף עלול להסתכם בעלות גבוהה מאוד של אלפי ואפילו עשרות אלפי שקלים. כאשר לוקחים זאת בחשבון, כמובן שמשתלם הרבה יותר להתחלק כל הדיירים בעלות חודשית סבירה ולחסוך מראש מצבים כאלו.
רגע, מה זה ביטוח מעלית?
לאחר שהבנו מה זה ביטוח ועד בית משותף, הרי שכעת עלינו להבין מהו ביטוח מעלית בבית משותף. למעשה, זהו ביטוח שנועד לבטח באופן ספציפי את המעלית, ומעבר לכך גם נועד על מנת להגן על הדיירים מפני נזקים שונים שעלולים להיגרם כתוצאה מתקלות במעלית, לרבות תאונות, פגיעות וכן גם נזק לרכוש הפרטי של דייר אחר או של אחד מעוברי האורח המבקרים במבנה. הביטוח מכסה תיקונים או החלפה (תלוי בחומרת הנזק) ובמידת הצורך, חברת הביטוח תכסה גם את ההוצאות הכרוכות בפגיעות שאירעו לדיירים או לעוברי האורח במבנה כתוצאה מאותן התקלות, לרבות גם הוצאות משפטיות בהינתן תרחיש בו אירעה תביעת נזיקין.
איך בוחרים את הביטוח הנכון?
אין ספק כי כולם צריכים לרכוש ביטוח מבנה ועד בית, וחשוב לא פחות כמובן גם לוודא כי הפוליסה כוללת ביטוח מעלית בבית משותף – אבל כיצד ניתן לבחור את הביטוח הנכון? להלן מספר טיפים שיוכלו לעזור לכם בבחירה נכונה ומושכלת:
- השוואה בין חברות ביטוח שונות – כמו כל בחירה אחרת, גם כאן – השוואה בין הצעות שונות היא המפתח עבור בחירה איכותית שתעזור לכם לוודא שיש כיסוי הולם עבור המבנה המשותף שלכם. חשוב לציין כי המחיר אינו מהווה כאן את הפקטור העיקרי כאשר אתם משווים – אלא עליכם גם לקחת בחשבון את תנאי הפוליסה, לרבות החרגות, וכמובן גם את הסעיפים המכוסים במסגרת הפוליסה הבסיסית.
- חלוקת התשלום בין הדיירים – אחרי שבחרתם חברת ביטוח מעלית בבית משותף, הרי שעליכם כעת לערוך הצבעה בקרב הדיירים על מנת לוודא שהחברה מקובלת על כולם. בדרך כלל, לפי חוקי ועד בית משותף תוכלו לקבל החלטה על חברת הביטוח עצמה בתור הועד באופן בלעדי, לא כמו בחירת חברת ניהול ואחזקה לצורך העניין. אולם, בכל זאת עדיף לוודא שהחברה מקובלת על כולם על מנת להבטיח שביעות רצון ושיתוף פעולה מצד שאר הדיירים. אם כבר בחוקי הועד עסקינן, יש לציין כי עליכם גם להסדיר באותה הזדמנות את עניין התשלום. תשלום הביטוח יכול להתחלק שווה בשווה בין כל הדיירים או לחילופין, לפי חישוב יחסי בהתאם לשטח הדירה.
הרחבות שאתם צריכים לכלול בפוליסה שלכם
כל פוליסת ביטוח צריכה הרחבות שיוכלו לעזור לכם, חברי הועד, לוודא שאתם מוגנים מפני כל תרחיש. מלב ביטוח מעלית בבית משותף, יש מספר הרחבות שחשוב מאוד לשקול להוסיף לפוליסה שלכם:
הרחבת אחריות כלפי צד ג'
אחריות כלפי צד ג' זו בעצם אחריות כלפי גורם צד שלישי – שהוא למעשה כל אדם הנמצא במבנה המשותף, אך אינו נמנה בין דיירי הבניין. זה יכול להיות קרוב משפחה או חבר של אחד הדיירים במבנה שבא לבקר אותו, קולגה שלכם, דייר פוטנציאלי ואולי אפילו נער שעובד בחלוקת עלונים והגיע לבניין שלכם. במידה וחלילה עובר אורח כזה נפגע במהלך שהותו במבנה – הרי שאתם, בתור חברי הועד, חשופים לתביעת נזיקין, שעלולה להסתכם בהוצאות גבוהות במיוחד, בין אם מדובר בפיצויים ובין אם מדובר בהוצאות המשפטיות כשלעצמן. לעומת זאת, אם בחרתם לרכוש הרחבת אחריות כלפי צד ג' – חברת הביטוח תישא בכל ההוצאות, וזה כולל גם את ההוצאות המשפטיות. אז אם אתם לא רוצים לחשוש מפני כל שהות של אדם שאינו דייר במבנה שלכם כאשר גופי התאורה מתנדנדים – הרי שעליכם לרכוש הרחבת אחריות כלפי צד ג' ולדאוג לעצמכם ולכל שאר הדיירים לראש שקט.
הרחבת אחריות מעבידים
עוד הרחבה שנהוג להוסיף לצד ביטוח מעלית בבית משותף זו הרחבת אחריות מעבידים, הידועה גם בתור הרחבת ביטוח חבות מעבידים. הרחבה זו בעצם נועדה לכסות את חבות המעביד כלפי עובדיו בעקבות נזק גוף שנגרם לו תוך כדי ביצוע עבודתו. במילים אחרות, ההרחבה הזו נועדה לכסות פיצויים שנגרמו לעובדים המועסקים במבנה המשותף שלכם, וגם כאן – היא מגנה עליכם, חברי הועד מפני תביעת נזיקין. בכל מבנה מתוחזק הרי מועסקים עובדים, בין אם מדובר בעובדי ניקיון, גינון או בכלל תחזוקה שוטפת. מטבע הדברים, אותם העובדים חשופים לפציעות במהלך עבודתם. אמנם מדובר במקרים חריגים – אך חשוב שתדעו כי במידה וחלילה אחד מהעובדים נפגע במהלך ביצוע תפקידו – משמע הדבר הוא שאתם, וכך למעשה כל הדיירים במבנה חשופים לתביעה. לעומת זאת, אם בחרתם להוסיף את ההרחבה הזו לפוליסה שלכם, חברת הביטוח מכסה פיצויים במקרים כאלו, וכן גם מכסה הוצאות משפטיות במקרים בהם מדובר בתביעות.
כיסוי נזקי מים
בעוד כי באופן כללי, נזקי מים אמורים להיות מכוסים לפחות ברמה הבסיסית בהינתן פוליסת ביטוח מבנה משותף – לא תמיד הם מכוסים בצורה אשר מספקת את צרכי הדיירים. ברוב המוחלט של המקרים, חברות הביטוח בארץ לא כוללות כיסוי נרחב מספיק עבור כל נזקי הצנרת במסגרת הפוליסה הבסיסית שהן מציעות. כך למשל, בהרבה מאוד מקרים ייתכן כי תיתקלו בהשתתפות עצמית עבור נזקי מים מצינורות, נזקי רטיבות וכיוצא בכך, בייחוד אם מקור הנזקים המדוברים הוא ברשלנות של אחד מחברי הועד או לחילופין, בנזק נקודתי בדירה של אחד הדיירים. אחת הסיבות העיקריות לכך היא, שבהרבה מאוד מקרים על מנת לתקן את הנזקים האלו יש צורך להזמין אנשי מקצוע פרטיים. אולם, ניתן ואף מומלץ לרכוש הרחבת כיסוי נזקי מים, שמכסה את כל הסוגים של נזקי מים באופן גורף, וכן גם מכסה במידת הצורך את העלות של הזמנת אנשי מקצוע באופן פרטי (או ספקי חברה חיצוניים לצורך העניין). כך גם תוכלו להבטיח שכל מקרה כזה יטופל בצורה איכותית שכן, בדרך כלל חברות הביטוח בוחרות לעבוד עם אנשי מקצוע מהמובילים בתחום בארץ.
בשורה התחתונה
אין ספק כי ביטוח ועדי בתים עם ההרחבות הנכונות, ובפרט ביטוח מעלית בבית משותף אלו דברים שלא כדאי לוותר עליהם באף בניין מגורים. פוליסת ביטוח איכותית תוכל לחסוך לכם, חברי הוועד (וכך בעצם לכל הדיירים) עלויות תיקון והחלפה גבוהות במיוחד, והן גם עוזרות לכם לוודא שבמידת הצורך תקבלו טיפול אמין, מקצועי ומסור. למעשה, ניתן להגיד כי לצד בחירת חברת ניהול ואחזקה אמינה, רכישת פוליסת ביטוח מעלית בבית משותף היא הדרך שלכם לוודא שהמבנה שלכם נשאר מטופח ומתוחזק כהלכה – מה שבמידה רבה עוזר לשמר את הערך של הדירות לאורך זמן. אז אם גם אתם צריכים פוליסת ביטוח איכותית עבור המבנה שלכם – צרו קשר עוד היום עם חברת building-ins, וסוכן יחזור אליכם בהקדם עבור שיחת אפיון צרכים שמטרתה להתאים לכם בדיוק את הפוליסה הטובה ביותר עבור הבניין שלכם.
שאלות ותשובות – ביטוח מעלית בבית משותף – דברים שכל ועד צריך לדעת
מה ניתן לעשות עם דייר שאינו מוכן לשלם ביטוח?
לפי תקנון בית משותף, ברגע שמדובר בהחלטה שהתקבלה על ידי ועד הבית או על ידי הרוב הדרוש באסיפה הכללית של כל בעלי הדירות – רכישת ביטוח הינה הוצאה מחייבת לכל דבר ועניין. לפיכך, במידה ודייר מסרב לשלם את חלקו עבור ביטוח מעלית בבית משותף, הוא אינו שונה מדייר שאינו משלם את חובתו עבור הוצאות אחזקה שוטפות. בתור חברי הועד, משמע הדבר הוא שאתם לגמרי יכולים לפעול נגד אותו הדייר משפטית על מנת לגרום לו לשלם ולהפסיק לסרב.
למה צריך ביטוח כלפי צד ג'?
משום שאנשים רבים מגיעים למבנה המשותף, כמעט מדי יום. בין אם מדובר בקולגות של אחד הדיירים, קרובי משפחה שבאו לבקר אותו, חברים או בכלל דייר פוטנציאלי שבא לראות את המבנה – כל אלו עלולים לחשוף אתכם לתביעת נזיקין במידה וחלילה הם נפגעו במהלך שהותם במבנה המשותף. לכן, חשוב מאוד לרכוש ביטוח אחריות כלפי צד ג' לצד ביטוח מעלית בבית משותף על מנת לכסות את ועד הבית והדיירים מפני תביעה בגין נזקים לגוף או לרכוש שנגרמו לאותם עוברי האורח שמגיעים לביקור בבניין.
הרחבת ביטוח חבות אישית לחברי ועד הבית – מה היא מכסה בעצם?
כאשר מדובר בניהול מבנה משותף, יש לא מעט סוגיות הקשורות לאופן קבלת ההחלטות ותחומי האחריות של חברי הועד. הרחבת ביטוח חבות אישית בעצם נועדה לכסות את האחריות של כל אחד מחברי הועד שהוסמכו כחוק כלפי גורם צד שלישי במסגרת האירועים המבוטחים. במילים אחרות, זהו כיסוי הכולל תביעות שיכולות להיות מוגשות כנגד אחד מחברי הועד עקב מחדל, רשלנות או כל מעשה אחר בעקבותיו אחד מהדיירים נפגע בצורה כזו או אחרת.